Energietuin Assen-Zuid
Vanaf nu is de Energietuin open voor bezoek! Schrijf je in voor de wachtlijst of lees meer.
Over Energietuin Assen-Zuid
Aan de zuidkant van Assen vind je het grootste project om duurzame zonne-energie op te wekken in Assen tot nu toe. Op deze pagina lees je waarom dit een Energietuin heet en hoe je de duurzame stroom kunt afnemen van dit project.
ruim 37.000 zonnepanelen
19 hectare in Assen-Zuid
Stroom voor 6.000 huishoudens
Aandacht voor ecologie en biodiversiteit
Ruimte voor recreatie en ontspanning
Wat is een Energietuin?
Een Energietuin is er voor mens én natuur. Op deze plek gebeurt meer dan alleen schone energie opwekken. Ook de natuur komt tot bloei. Je kunt er recreëren, leren over biodiversiteit en over duurzame energie. De energietuin is ontworpen en gemaakt samen met de omgeving. Zo ontstaat er een beleefbaar landschap dat meerwaarde levert voor Assen.
Laatste nieuws
Inzaaien uitgesteld
De Energietuin is ontworpen om de opwek van duurzame energie te combineren met een stimulans voor de biodiversiteit en ecologie. Elke kavel in de Energietuin wordt voorzien van specifieke begroeiing, zodat planten en dierensoorten in de omgeving zich hier thuis...
Energietuin Assen-Zuid nu open voor publiek
Vanaf nu is de Energietuin Assen-Zuid, de tweede Energietuin in Nederland, open voor bezoekers! Tijdens de feestelijke opening op 21 september hebben de Kinderburgemeester van Assen, wethouder Martin Rasker, Tom Verloop van AsserEnergie, Eelco Bots van Windunie en...
Opening Energietuin Assen-Zuid zaterdag 21 september
Met trots kondigen we de officiële opening aan van onze nieuwe Energietuin Assen-Zuid. Op zaterdag 21 september vieren we samen deze bijzondere mijlpaal. De Energietuin is een prachtig voorbeeld van hoe we met duurzame energie en lokale samenwerking een groene...
Locatie van de Energietuin
Aan de zuidkant van Assen, tussen de spoorlijn Zwolle-Assen en de weg Assen-Hooghalen, ligt de Energietuin Assen-Zuid.
Deze grond werd ooit aangekocht door de gemeente Assen als bedrijventerrein, maar werd nooit in gebruik genomen. In tussentijd werd het gepacht door agrariërs.
Nu wordt in dit gebied van 19 hectare een Energietuin aangelegd. Verdeeld over 7 kavels komen ruim 37.000 zonnepanelen in rijen van 4 meter breed. Genoeg om 6000 huishoudens in Assen te voorzien van duurzame energie van eigen bodem.
Met dit soort velden, zorgen we ervoor dat er voldoende duurzame energie wordt opgewekt. Maar niet zonder dat we plant en dier uit het oog verliezen.
Een plek om te recreëren en ontspannen
De Energietuin is gelegen tussen wandel- en fietsroutes. Ook in de Energietuin zijn er activiteiten en faciliteiten. Neem deel aan educatieve routes voor jong en oud, die inzicht geven in duurzame energie en natuurbehoud.
Voor de wandelliefhebbers zijn er wandelpaden. Daarnaast komt er een uitkijkpunt met uniek uitzicht over de Energietuin, waardoor je als bezoeker de volle omvang van het project kunnen ervaren.
Tijdlijn
2017: Verkenning Zonneveld
2018: Vergunning Verleend
2019: Onderzoeken uitgevoerd
Uitvoering van diverse onderzoeken voor de ruimtelijke onderbouwing van het project.
2020-2021: Ontwerpuitwerking
2022: Start Beplanting
Begin van de aanleg van beplanting in de Energietuin.
2023: Windunie Overname
Oktober 2023: Financiering Rond
Voorjaar 2024: Beplanting Aangebracht
Aanbrengen van de beplanting in de Energetuin
Medio 2024: Zonneveld Gereed
21 September 2024: Opening Energietuin
Op zaterdag 21 september vieren we de opening van de Energietuin. Meer details en de officiële uitnodiging volgen binnenkort. Houd onze website en socials in de gaten.
Aandacht voor ecologie en biodiversiteit
De Energietuin laat zien dat ecologie en biodiversiteit hand in hand gaan met duurzame energieopwekking. In de Energietuin wordt specifieke begroeiing aangeplant, zodat planten en dieren zich thuis voelen. Elke kavel krijgt zijn eigen thema, gericht op het welzijn van vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren.
Daarnaast zijn de zonnepanelen zo opgesteld dat ze zowel regen als zonlicht doorlaten. Goed voor de onderliggende vegetatie en bodemgezondheid. Dit creëert een ideale omgeving voor begrazing door schapen, die op hun beurt bijdragen aan het natuurlijk beheer van het gebied.
In samenwerking met Wageningen University & Research zetten we ons in voor een gezondere bodem. Zij onderzoeken de impact van onze inspanningen op zowel plant als dier.
Ook interessant
Lees meer over het project Energietuin Assen-Zuid:
Natuur en Milieufederatie Drenthe
Projectdocumenten
Leer meer over het project in de projectdocumenten rondom Energietuin Assen-Zuid:
Conceptontwerp Energietuin
20 juni 2023 – Luchtfoto met het ontwerp voor de indeling van de Energietuin. Hierin wordt gespecificeerd welke onderdelen van de Energietuin voor welk doeleinden gebruikt gaan worden.
Nieuwsbrief 2021
Oktober 2021 – Dit is de eerste van een serie nieuwsbrieven waarmee we u informeren over de ontwikkeling en realisatie van de eerste Energietuin in Assen op het Werklandschap Assen-Zuid.
Werksessie
18 juni 2020 – In deze werksessie worden het beplantingsplan, aanpassingen voor het ontwerp en ideeën voor het infocentrum besproken.
Veelgestelde vragen
Waarom een Energietuin?
Grootschalige opwek van duurzame energie met zon en wind is nodig om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Het idee van de Energietuin is dat dit niet ten koste hoeft te gaan van landschap en natuur.
Wat is een energietuin?
Een energietuin is er voor mens én natuur. Op deze plek gebeurt meer dan alleen schone energie opwekken. Ook de natuur komt tot bloei. Je kunt er recreëren, leren over biodiversiteit en over duurzame energie. De energietuin is ontworpen en gemaakt samen met de omgeving. Zo ontstaat er een beleefbaar landschap dat meerwaarde levert voor Assen. Meer informatie over dit concept lees je op energietuinen.nl
Waar komt de Energietuin?
De Energietuin komt ten zuiden van Assen, tussen de spoorlijn Zwolle-Assen en de weg Asen-Hooghalen. Een kleinschalig landschap dat is aangekocht als bedrijventerrein en nu wordt gepacht door agrariërs.
Maken de transformators geluid?
Het geluid van de transformators is 51 decibel als je ernaast staat (30 cm. afstand). Dat is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een regenbui. Elke 30 cm. verder neemt het geluidsniveau met 6 decibel af.
Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Energietuin?
Dat kan door deze website regelmatig te bezoeken. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden vrijblijvende wachtlijst
Ook duurzame, lokaal opgewekte stroom van dit project of mee investeren? Dat kan. Meld je aan voor de wachtlijst, zonder verplichtingen. We nemen contact op bij de start van uitgifte deelnemerscertificaten voor het project. Zodat je alle details kunt bespreken en je keuze kunt maken. Stroom afnemen kan nu al. Ga naar de hoofdpagina en druk op de knop ‘ik doe mee’.