AsserEnergie en Windunie: partners in Energietuin Assen-Zuid!

jun 28, 2023

We zijn verheugd te delen dat Windunie, een coöperatieve ontwikkelaar van duurzame energiesystemen, het aandeel van de Energietuin Assen-Zuid heeft overgenomen van ENGIE. Deze samenwerking is een perfecte match, omdat de Energietuin lokale opwek- en afname van duurzame energie combineert met het versterken van biodiversiteit en recreatieve mogelijkheden. Eelco Bots, commercieel directeur van Windunie, benadrukt: “We willen de energietransitie versnellen en investeren daarom graag in projecten zoals de Energietuin Assen-Zuid.”

Een inspirerend concept voor duurzame ontwikkeling

De Energietuin Assen-Zuid is een inspirerend concept, ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties, dat fungeert als voorbeeld voor de ontwikkeling van zonneparken met oog voor biodiversiteit, landschap, recreatie en educatie. Samen met onze partners, waaronder de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Windunie, zetten we ons in om de Energietuin Assen-Zuid te realiseren. Deze tuin beslaat straks ongeveer 50 hectare, waarvan 19 hectare wordt bedekt met zo’n 57.000 zonnepanelen. Hiermee leveren we jaarlijks ruim 20 GWh aan duurzame stroom, genoeg voor meer dan 6.000 huishoudens.

De locatie van Energietuin Assen-Zuid vanuit de lucht. Foto: Jack Tillmans.

Duurzame energieopwekking en lokale betrokkenheid

Bij AsserEnergie streven we naar lokale betrokkenheid en zeggenschap over de energievoorziening. Daarom streven we naar 90% lokaal eigendom, zodat bewoners en ondernemers actief kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. In Assen-Zuid zal het merendeel van de Energietuin worden overgedragen aan onze energiecoöperatie, en worden we na oplevering dus mede-eigenaar. Lokale financiële participatie versterkt het gevoel van betrokkenheid en eigenaarschap. Via AsserEnergie bieden we Assenaren een scherp tarief voor de lokaal opgewekte stroom.

Gezamenlijke inspanningen en lokale participatie

De ontwikkeling van Energietuinen is een gezamenlijke inspanning van de Natuur en Milieufederaties, ondersteund door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het ontwerp en de realisatie van de Energietuin gebeuren in co-creatie met omwonenden, lokale bewonersinitiatieven en onze energiecoöperatie. Op deze manier wordt de Energietuin niet alleen vóór, maar ook dóór Assenaren gerealiseerd!

Samen op weg naar een groenere toekomst

Samen met Windunie en de Natuur en Milieufederatie Drenthe zetten we ons vol enthousiasme in voor een duurzame en inspirerende toekomst in de gemeente Assen. Doe ook mee en neem actie voor een groenere wereld!

Meer nieuws

Ontdek wat je straks kunt beleven in de Energietuin!

De Energietuin Assen-Zuid verandert het concept van duurzame energieopwekking naar een ware belevenis. Niet alleen wordt de Energietuin een bron van groene stroom, maar het is ook een plek waar respect voor de natuur en biodiversiteit centraal staan. Dankzij een...

Lees meer

Vrijwilligers gezocht: Help mee in de Energietuin!

De Energietuin bloeit op de kracht van onze lokale gemeenschap. Samen werken we aan het opwekken van duurzame energie, die direct ten goede komt aan ons allemaal. Maar de Energietuin is meer dan een plek waar groene stroom wordt geproduceerd; het is een plek waar je...

Lees meer