In de Energietuin is ruimschoots ruimte voor de natuur. Het gebied wordt op zo’n manier ontwikkeld dat de biodiversiteit aantoonbaar verbetert. We willen laten zien dat natuurontwikkeling en energieopwek samen kunnen gaan en elkaar zelfs kunnen versterken. Daarbij is monitoring van groot belang, want dan weten we of het gebied zich zo ontwikkelt als we verwachten.
Op 26 november 2024 organiseerde de Natuur en Milieufederatie Drenthe een natuurwerkplaats voor vrijwilligers en professionals van onder meer de IVN plantenwerkgroep, vleermuizenwerkgroep, insectenwerkgroepen, bijenvereniging, energiecoöperatie en de gemeente Assen. Doel was om afspraken te maken over de monitoring. Biodiversiteit begint bij de basis, de bodem en de vegetatie. Dit biedt voedsel en schuilplekken voor insecten, die weer als voedsel dienen voor vogels en vleermuizen. Daarnaast leven er in de Energietuin verschillende amfibieën en zoogdieren.
De monitoring vindt op een wetenschappelijke manier plaats volgens de EcoCertified Solar, een kwaliteitslabel dat garandeert dat een zonnepark een meerwaarde biedt voor biodiversiteit en bodemkwaliteit. Deelnemers aan het monitoringprogramma zullen worden geworven onder verschillende werkgroepen en bij hogescholen en universiteiten. Zo is er een gesprek geweest met Hogeschool Van Hall voor de inzet van twee stagiaires die onderzoek gaan doen in het veld naar vleermuizen, dassen, reeën en hazen.
Er is inmiddels ook een groep enthousiaste vrijwilligers gevormd die plannen maken voor het voedselbos.