Energietuin Assen-Zuid

Aan de zuidkant van Assen komt het grootste project om duurzame zonne-energie op te wekken in Assen tot nu toe.

Over Energietuin Assen-Zuid

 

Aan de zuidkant van Assen komt het grootste project om duurzame zonne-energie op te wekken in Assen tot nu toe. Op deze pagina lees je waarom dit een Energietuin heet en hoe je de duurzame stroom kunt afnemen van dit project.

N

27 hectare in Assen-Zuid

N

39.000 zonnepanelen

N

Stroom voor 6.000 huishoudens

N

Aandacht voor ecologie en biodiversiteit

N

Ruimte voor recreatie en ontspanning

Wat is een energietuin?

Een energietuin is er voor mens én natuur. Op deze plek gebeurt meer dan alleen schone energie opwekken. Ook de natuur komt tot bloei. Je kunt er recreëren, leren over biodiversiteit en over duurzame energie. De energietuin is ontworpen en gemaakt samen met de omgeving. Zo ontstaat er een beleefbaar landschap dat meerwaarde levert voor Assen.

Locatie van de Energietuin

Aan de zuidkant van Assen, tussen de spoorlijn Zwolle-Assen en de weg Assen-Hooghalen, ligt de Energietuin Assen-Zuid.

Deze grond werd ooit aangekocht door de gemeente Assen als bedrijventerrein, maar werd nooit in gebruik genomen. In tussentijd werd het gepacht door agrariërs.

Nu wordt in dit gebied van 27 hectare een Energietuin aangelegd. Verdeeld over 7 kavels komen 39.000 zonnepanelen in rijen van 4 meter breed. Genoeg om 6000 huishoudens in Assen te voorzien van duurzame energie van eigen bodem.

Met dit soort velden, zorgen we ervoor dat er voldoende duurzame energie wordt opgewekt. Maar niet zonder dat we plant en dier uit het oog verliezen.

Een plek om te recreëren en ontspannen

De Energietuin ligt tussen wandel- en fietsroutes. Er komt een informatiecentrum, waar vanuit rondleidingen starten. Ook komt er een theetuin, een plek om te picknicken en om je e-bike op te laden. Vrij wandelen kan over wandelpaden. En er komen een aantal uitkijkpunten.

Aandacht voor ecologie en biodiversiteit

In de Energietuin komt specifieke begroeiing, zodat bepaalde planten en dieren zich hier ook thuis voelen. Per kavel is er een ander thema. Zo denken we aan vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren.

Ook werken we aan een gezonde bodem. Dit doen we samen met Wageningen University & Research. Zij onderzoeken de effecten voor zowel plant als dier.

 

Ook interessant

Lees meer over de Energietuin Assen-Zuid.

 

Natuur en Milieufederatie Drenthe

Energietuinen.nl

E-magazine Energietuin Assen-Zuid

Investeer mee in 100% lokale stroom

Er wordt duurzame stroom opgewekt voor 6.000 huishoudens in Assen. Wil jij ook duurzame, lokaal opgewekte stroom? Doe ook mee en meld je aan voor de wachtlijst.Heb je vragen? Neem dan contact met ons op:

 

Aanmelden vrijblijvende wachtlijst

De Energietuin is in ontwikkeling. Meld je alvast aan voor de wachtlijst. Je zit nog nergens aan vast. Bij start van het project nemen we contact met je op. En spreken we alles tot in detail door. Daarna beslis je of je definitief stroom afneemt.