Energietuin Assen-Zuid
Aan de zuidkant van Assen komt het grootste project om duurzame zonne-energie op te wekken in Assen tot nu toe.
Over Energietuin Assen-Zuid
Aan de zuidkant van Assen komt het grootste project om duurzame zonne-energie op te wekken in Assen tot nu toe. Op deze pagina lees je waarom dit een Energietuin heet en hoe je de duurzame stroom kunt afnemen van dit project.
39.000 zonnepanelen
27 hectare in Assen-Zuid
Stroom voor 6.000 huishoudens
Aandacht voor ecologie en biodiversiteit
Ruimte voor recreatie en ontspanning
Locatie van de Energietuin

Aan de zuidkant van Assen, tussen de spoorlijn Zwolle-Assen en de weg Assen-Hooghalen, ligt de Energietuin Assen-Zuid.
Deze grond werd ooit aangekocht door de gemeente Assen als bedrijventerrein, maar werd nooit in gebruik genomen. In tussentijd werd het gepacht door agrariërs.
Nu wordt in dit gebied van 27 hectare een Energietuin aangelegd. Verdeeld over 7 kavels komen 39.000 zonnepanelen in rijen van 4 meter breed. Genoeg om 6000 huishoudens in Assen te voorzien van duurzame energie van eigen bodem.
Met dit soort velden, zorgen we ervoor dat er voldoende duurzame energie wordt opgewekt. Maar niet zonder dat we plant en dier uit het oog verliezen.
Een plek om te recreëren en ontspannen
De Energietuin ligt tussen wandel- en fietsroutes. Er komt een informatiecentrum, waar vanuit rondleidingen starten. Ook komt er een theetuin, een plek om te picknicken en om je e-bike op te laden. Vrij wandelen kan over wandelpaden. En er komen een aantal uitkijkpunten.
Aandacht voor ecologie en biodiversiteit
In de Energietuin komt specifieke begroeiing, zodat bepaalde planten en dieren zich hier ook thuis voelen. Per kavel is er een ander thema. Zo denken we aan vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren.
Ook werken we aan een gezonde bodem. Dit doen we samen met Wageningen University & Research. Zij onderzoeken de effecten voor zowel plant als dier.
Ook interessant
Lees meer over de Energietuin Assen-Zuid.
Natuur en Milieufederatie Drenthe
E-magazine Energietuin Assen-Zuid
Veelgestelde vragen
Waarom een Energietuin?
Grootschalige opwek van duurzame energie met zon en wind is nodig om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Het idee van de Energietuin is dat dit niet ten koste hoeft te gaan van landschap en natuur.
Wat is een energietuin?
Een energietuin is er voor mens én natuur. Op deze plek gebeurt meer dan alleen schone energie opwekken. Ook de natuur komt tot bloei. Je kunt er recreëren, leren over biodiversiteit en over duurzame energie. De energietuin is ontworpen en gemaakt samen met de omgeving. Zo ontstaat er een beleefbaar landschap dat meerwaarde levert voor Assen.
Waar komt de Energietuin?
De Energietuin komt ten zuiden van Assen, tussen de spoorlijn Zwolle-Assen en de weg Asen-Hooghalen. Een kleinschalig landschap dat is aangekocht als bedrijventerrein en nu wordt gepacht door agrariërs.
Wie ontwikkelt de Energietuin?
De Energietuin is een concept van de Natuur- en Milieufederatie. Energietuin Assen-Zuid is een van de eerste in Nederland en wordt ontwikkeld door lokale cooperatie AsserEnergie en landelijke cooperatie Windunie, in samenwerking met Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Wageningen University & Research.
Wie ontwikkelt de Energietuin?
De Energietuin is een concept van de Natuur- en Milieufederatie. Energietuin Assen-Zuid is een van de eerste in Nederland en wordt ontwikkeld door lokale cooperatie AsserEnergie en landelijke cooperatie Windunie, in samenwerking met Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Wageningen University & Research.
Hoe komt de Energietuin eruit te zien?
In een gebied van zo’n 50 hectare groot wordt 19 hectare belegd met circa 57.000 zonnepanelen. Hiermee wordt duurzame energie opgewekt voor meer dan 6.000 huishoudens. Verder bestaat de Energietuin uit een aantal ‘kamers’ in het landschap met elk een eigen karakter en een ander type beplanting.
Waarom dit mooie gebied inrichten als zonneveld, terwijl er nog zo veel daken onbenut zijn?
In Nederland hebben we afspraken gemaakt over de hoeveelheid elektriciteit die we opwekken met zon en wind. Daarvoor is zon op dak én op land nodig.
Hoe zit het met de lichtschittering van de zonnepanelen?
Het zonneveld bestaat uit zo’n 57.000 zonnepanelen en een aantal transformators. Zonnepanelen zijn tegenwoordig zo effectief dat alle zonne-energie wordt opgenomen. Van weerspiegeling is geen sprake.
Maken de transformators geluid?
Het advies van de leverancier is om de transformators op minimaal 50 meter afstand van woningen te plaatsen om geluidhinder te voorkomen. Dat betekent dat de transformators naar verwachting buiten de hekken niet hoorbaar zijn. De gemeente (via de Omgevingsdienst) ziet er op toe dat de geluidsnormen niet worden overschreden.
Hoeveel tijd kost het om de transformatorhuisjes te laten begroeien?
De transformatorhuisjes worden met Hedera aangeplant. Het duurt 2 tot 3 jaar voordat het groen is.
Kun je als particulier nog wel je zonnestroom kwijt als dit zonneveld ook gaat leveren?
Ja, het zonneveld krijgt een aparte kabel.
Is het gewaarborgd dat op kavel 5 geen bedrijven komen?
Hier komen geen bedrijven. De gemeente wil bedrijven aan de noordkant van Assen een plek te geven.
Op kavel 6 komen schapen. Is dit voldoende wolfbestendig?
Ja, het hek om het zonneveld wordt 1.80 hoog. Wel is de aansluiting aan de onderkant nog een aandachtspunt, dit wordt voor de zekerheid nog gecheckt.
Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Energietuin?
Dat kan door deze website regelmatig te bezoeken. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden vrijblijvende wachtlijst
Ook duurzame, lokaal opgewekte stroom? Meld je aan voor de wachtlijst, zonder verplichtingen. We nemen contact op bij de start van het project. Zodat je alle details kunt bespreken en je keuze kunt maken.