Energietuin Assen-Zuid

Aan de zuidkant van Assen komt het grootste project om duurzame zonne-energie op te wekken in Assen tot nu toe.

Over Energietuin Assen-Zuid

 

Aan de zuidkant van Assen komt het grootste project om duurzame zonne-energie op te wekken in Assen tot nu toe. Op deze pagina lees je waarom dit een Energietuin heet en hoe je de duurzame stroom kunt afnemen van dit project.

N

ruim 37.000 zonnepanelen

N

19 hectare in Assen-Zuid

N

Stroom voor 6.000 huishoudens

N

Aandacht voor ecologie en biodiversiteit

N

Ruimte voor recreatie en ontspanning

Wat is een Energietuin?

Een Energietuin is er voor mens én natuur. Op deze plek gebeurt meer dan alleen schone energie opwekken. Ook de natuur komt tot bloei. Je kunt er recreëren, leren over biodiversiteit en over duurzame energie. De energietuin is ontworpen en gemaakt samen met de omgeving. Zo ontstaat er een beleefbaar landschap dat meerwaarde levert voor Assen.

Locatie van de Energietuin

Aan de zuidkant van Assen, tussen de spoorlijn Zwolle-Assen en de weg Assen-Hooghalen, ligt de Energietuin Assen-Zuid.

Deze grond werd ooit aangekocht door de gemeente Assen als bedrijventerrein, maar werd nooit in gebruik genomen. In tussentijd werd het gepacht door agrariërs.

Nu wordt in dit gebied van 19 hectare een Energietuin aangelegd. Verdeeld over 7 kavels komen ruim 37.000 zonnepanelen in rijen van 4 meter breed. Genoeg om 6000 huishoudens in Assen te voorzien van duurzame energie van eigen bodem.

Met dit soort velden, zorgen we ervoor dat er voldoende duurzame energie wordt opgewekt. Maar niet zonder dat we plant en dier uit het oog verliezen.

Een plek om te recreëren en ontspannen

De Energietuin is gelegen tussen wandel- en fietsroutes. Ook in de Energietuin zijn er activiteiten en faciliteiten. Neem deel aan educatieve routes voor jong en oud, die inzicht geven in duurzame energie en natuurbehoud.

Voor de wandelliefhebbers zijn er wandelpaden. Daarnaast komt er een uitkijkpunt met uniek uitzicht over de Energietuin, waardoor je als bezoeker de volle omvang van het project kunnen ervaren.

Tijdlijn

Aandacht voor ecologie en biodiversiteit

De Energietuin laat zien dat ecologie en biodiversiteit hand in hand gaan met duurzame energieopwekking. In de Energietuin wordt specifieke begroeiing aangeplant, zodat planten en dieren zich thuis voelen. Elke kavel krijgt zijn eigen thema, gericht op het welzijn van  vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren.

Daarnaast zijn de zonnepanelen zo opgesteld dat ze zowel regen als zonlicht doorlaten. Goed voor de onderliggende vegetatie en bodemgezondheid. Dit creëert een ideale omgeving voor begrazing door schapen, die op hun beurt bijdragen aan het natuurlijk beheer van het gebied.

In samenwerking met Wageningen University & Research zetten we ons in voor een gezondere bodem. Zij onderzoeken de impact van onze inspanningen op zowel plant als dier.

 

Ook interessant

Lees meer over het project Energietuin Assen-Zuid:

 

Energietuinen.nl

Natuur en Milieufederatie Drenthe

 

Projectdocumenten

Leer meer over het project in de projectdocumenten rondom Energietuin Assen-Zuid:

Conceptontwerp Energietuin

20 juni 2023 – Luchtfoto met het ontwerp voor de indeling van de Energietuin. Hierin wordt gespecificeerd welke onderdelen van de Energietuin voor welk doeleinden gebruikt gaan worden.

Lees meer

Nieuwsbrief 2021

Oktober 2021 – Dit is de eerste van een serie nieuwsbrieven waarmee we u informeren over de ontwikkeling en realisatie van de eerste Energietuin in Assen op het Werklandschap Assen-Zuid.

Lees meer

Werksessie

18 juni 2020 – In deze werksessie worden het  beplantingsplan, aanpassingen voor het ontwerp en ideeën voor het infocentrum besproken.

Bekijk presentatie

Veelgestelde vragen

Waarom een Energietuin?

Grootschalige opwek van duurzame energie met zon en wind is nodig om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Het idee van de Energietuin is dat dit niet ten koste hoeft te gaan van landschap en natuur.

Wat is een energietuin?

Een energietuin is er voor mens én natuur. Op deze plek gebeurt meer dan alleen schone energie opwekken. Ook de natuur komt tot bloei. Je kunt er recreëren, leren over biodiversiteit en over duurzame energie. De energietuin is ontworpen en gemaakt samen met de omgeving. Zo ontstaat er een beleefbaar landschap dat meerwaarde levert voor Assen. Meer informatie over dit concept lees je op energietuinen.nl

Waar komt de Energietuin?

De Energietuin komt ten zuiden van Assen, tussen de spoorlijn Zwolle-Assen en de weg Asen-Hooghalen. Een kleinschalig landschap dat is aangekocht als bedrijventerrein en nu wordt gepacht door agrariërs.

Maken de transformators geluid?

Het geluid van de transformators is 51 decibel als je ernaast staat (30 cm. afstand). Dat is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een regenbui. Elke 30 cm. verder neemt het geluidsniveau met 6 decibel af.

 

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Energietuin?

Dat kan door deze website regelmatig te bezoeken. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.  

Laatste nieuws

De Energietuin levert eerste stroom!

De Energietuin levert eerste stroom!

Op dinsdag 18 juni is Energietuin Assen-Zuid aangesloten op het elektriciteitsnet door de netbeheerder. Vanaf dat moment produceert de Energietuin duurzame stroom! In de komende weken wordt er per perceel stapsgewijs gestart met het opwekken van elektriciteit. Het...

Lees meer
De Energietuin krijgt vorm

De Energietuin krijgt vorm

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de Energietuin Assen-Zuid. Ook de natuur in het gebied stond niet stil. Maar wat zijn de plannen wanneer het zonneveld er ligt? Hoe gaat het er uit zien en wat is er straks precies te doen in de Energietuin? Met...

Lees meer
Stroom Energietuin naar Assense huishoudens via Energie VanOns

Stroom Energietuin naar Assense huishoudens via Energie VanOns

In Assen-Zuid wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van de eerste Energietuin van Drenthe, een initiatief van AsserEnergie, Windunie en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Elke week komen er 5.000 zonnepanelen bij. Onlangs hebben deze partners een belangrijke stap...

Lees meer

Onze partners

Aanmelden vrijblijvende wachtlijst

Ook duurzame, lokaal opgewekte stroom? Meld je aan voor de wachtlijst, zonder verplichtingen. We nemen contact op bij de start van het project. Zodat je alle details kunt bespreken en je keuze kunt maken.