Vaste terugleverkosten: wat betekent het voor jou?

31 jan, 2024

Veel van onze leden hebben zonnepanelen en dragen daarmee bij aan de energietransitie. De energietransitie brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers. Zo ook voor ons energiebedrijf Energie VanOns: vanaf 1 maart 2024 introduceren zij vaste terugleveringskosten.

Voor huishoudens en kleine bedrijven die jaarlijks meer dan 1.000 kWh terugleveren, betekent dit een aanpassing op de energierekening. We snappen dat dit nieuws even slikken is, en daarom leggen we graag uit wat dit inhoudt en waarom deze stap nodig is.

Wat betekent dit voor jou?

Als je meer dan 1.000 kWh per jaar teruglevert, krijg je te maken met een vast bedrag aan terugleveringskosten. Deze kosten zijn een aanvulling op de bestaande salderingsregeling en gelden ongeacht hoeveel je verbruikt of teruglevert boven deze grens.

Energie VanOns maakte een heldere video waarin ze uitleggen wat deze kosten inhouden.

Waarom deze verandering?

Onze energiewereld is volop in beweging. Soms is er een overschot aan zonnestroom als de vraag laag is, wat de prijzen beïnvloedt. Ondanks deze fluctuaties, hebben zonnepaneelbezitters door het salderen minder last van prijsverschillen.

Echter brengt het wel extra kosten met zich mee voor de energieleverancier, die uiteindelijk door alle klanten gedragen worden.

Met deze stap willen we de lasten eerlijker verdelen en tegelijkertijd blijven investeren in onze gezamenlijke toekomst: een duurzame wereld voor ons en de volgende generaties.

Voor wie gelden deze terugleveringskosten?

Deze nieuwe kostenpost geldt voor iedereen die na 20 december 2023 een nieuw contract afsluit en meer dan 1.000 kWh per jaar teruglevert.

  1. Het 1 jaar vast contract, afgesloten na 20 december 2023.
  2. Het Coöperatieve Contract
  3. Variabele contracten met maandelijks wijzigende tarieven

Hoe hoog zijn de kosten?

De hoogte van de terugleveringskosten is afhankelijk van hoeveel je teruglevert. Er geldt een dagtarief, dat oploopt naarmate je meer teruglevert.

In dit schema vind je een duidelijk overzicht van de tarieven.

Vaste terugleveringskosten kunnen van invloed zijn op de hoogte van je voorschot. Je kunt jouw voorschot zelf aanpassen met de gegevens uit de staffel. Pas hier eenvoudig zelf je voorschot aan.

Wat kun je zelf doen?

Door slim om te gaan met je energiegebruik, kun je de impact minimaliseren. Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk direct de stroom die je opwekt, door grootverbruikers zoals de vaatwasser en wasmachine overdag te laten draaien. Overweeg ook een dynamisch energiecontract, waarbij je geen vaste terugleveringskosten hebt.

Heb je nog vragen?

We begrijpen dat dit veel informatie is. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Op de website van Energie VanOns vind je antwoord op alle veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Dan staat hun klantenservice voor je klaar. Je kunt hen bereiken via telefoon 085 – 0160 111 of stuur een e-mail naar klantenservice@energievanons.org.

Meer nieuws

De Energietuin krijgt vorm

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de Energietuin Assen-Zuid. Ook de natuur in het gebied stond niet stil. Maar wat zijn de plannen wanneer het zonneveld er ligt? Hoe gaat het er uit zien en wat is er straks precies te doen in de Energietuin? Met...

Lees meer

Energie VanOns naar nieuw ICT systeem

Na maanden van voorbereiding gaat Energie VanOns 24 juni naar een compleet nieuwe ICT omgeving. Deze overstap maakt ons toekomstbestendig en draagt bij aan een efficiënte bedrijfsvoering en een optimale klantbeleving voor onze klanten en wederverkopers. Uiteraard...

Lees meer