Wat betekent het einde van de salderingsregeling voor deelnemers aan de oude postcoderoosregeling?

24 apr, 2025

Vanaf 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling afgeschaft. Dat heeft gevolgen voor huishoudens met zonnepanelen, maar óók voor deelnemers aan de oude postcoderoosregeling, oftewel de Regeling Verlaagd Tarief (RVT). We zetten hier op een rij wat dit concreet betekent voor jou als deelnemer.

Hoe werkt het nu nog?

Op dit moment wordt de teruggave van de energiebelasting (eb) verrekend met het thuisverbruik ná salderen – oftewel je netto elektriciteitsverbruik. Heb je veel eigen zonnepanelen? Dan kan het zijn dat je netto weinig of geen stroom afneemt van je energieleverancier. Dat kan ertoe leiden dat je teruggave van de eb (deels) vervalt.

Wat verandert er in 2027?

Na het afschaffen van salderen in 2027 wordt de situatie anders. Dan wordt de energiebelasting verrekend met het totale thuisverbruik, ongeacht hoeveel stroom je zelf opwekt en teruglevert via je eigen zonnepanelen. Je krijgt dus een terugleververgoeding voor je eigen productie, en daarnaast de volledige eb-teruggave op je verbruik, zonder dat deze twee met elkaar worden verrekend.

Wat betekent dit voor jou als deelnemer?

Meer eigen zonnepanelen? Geen probleem. Je kunt zonder nadelige gevolgen extra zonnepanelen voor eigen gebruik installeren. Dit heeft geen invloed meer op de hoogte van je eb-teruggave uit de postcoderoosregeling.

Minder risico op ‘korting’ op je teruggave. Deelnemers die nu minder energiebelasting terugkrijgen omdat hun nettoverbruik te laag is door eigen opwek, hoeven hun participaties niet te verminderen of verkopen. Vanaf 2027 wordt je volledige verbruik meegeteld.

Onze conclusie

We gaan ervan uit dat het einde van de salderingsregeling ruimte biedt voor deelnemers aan de oude postcoderoosregeling om optimaal gebruik te maken van zowel eigen opwek als collectieve opwek via de coöperatie.

De vraag is natuurlijk wel of er in aanloop naar 1 januari 2027 nog iets gewijzigd gaat worden, wat toch een ander effect zou kunnen hebben. Maar op basis van de huidige wetgeving (de Wet belasting op milieugrondslag) interpreteren wij de situatie zoals hierboven beschreven.

We blijven dit nauwgezet volgen en actualiseren deze informatie zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

 

Dit bericht is overgenomen van de koepel Energie Samen.

Meer nieuws

Hoe ontwikkelt de biodiversiteit zich in de Energietuin?

In de Energietuin is ruimschoots ruimte voor de natuur. Het gebied wordt op zo’n manier ontwikkeld dat de biodiversiteit aantoonbaar verbetert. We willen laten zien dat natuurontwikkeling en energieopwek samen kunnen gaan en elkaar zelfs kunnen versterken. Daarbij is...

Lees meer

Duurzaamheidsontmoetingen in Assen

In Drenthe wordt er door veel partijen en individuen hard gewerkt om de doelen (Sustainable Development Goals) te realiseren. In Assen wordt daar met de DUURZAAMHEIDSONTMOETINGEN een extra impuls aan gegeven. Elke 2e zaterdag van de maand zijn er in de Buningzaal van...

Lees meer