AsserEnergie en Windunie: partners in Energietuin Assen-Zuid!

jun 28, 2023

We zijn verheugd te delen dat Windunie, een coöperatieve ontwikkelaar van duurzame energiesystemen, het aandeel van de Energietuin Assen-Zuid heeft overgenomen van ENGIE. Deze samenwerking is een perfecte match, omdat de Energietuin lokale opwek- en afname van duurzame energie combineert met het versterken van biodiversiteit en recreatieve mogelijkheden. Eelco Bots, commercieel directeur van Windunie, benadrukt: “We willen de energietransitie versnellen en investeren daarom graag in projecten zoals de Energietuin Assen-Zuid.”

Een inspirerend concept voor duurzame ontwikkeling

De Energietuin Assen-Zuid is een inspirerend concept, ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties, dat fungeert als voorbeeld voor de ontwikkeling van zonneparken met oog voor biodiversiteit, landschap, recreatie en educatie. Samen met onze partners, waaronder de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Windunie, zetten we ons in om de Energietuin Assen-Zuid te realiseren. Deze tuin beslaat straks ongeveer 50 hectare, waarvan 19 hectare wordt bedekt met zo’n 57.000 zonnepanelen. Hiermee leveren we jaarlijks ruim 20 GWh aan duurzame stroom, genoeg voor meer dan 6.000 huishoudens.

De locatie van Energietuin Assen-Zuid vanuit de lucht. Foto: Jack Tillmans.

Duurzame energieopwekking en lokale betrokkenheid

Bij AsserEnergie streven we naar lokale betrokkenheid en zeggenschap over de energievoorziening. Daarom streven we naar 90% lokaal eigendom, zodat bewoners en ondernemers actief kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. In Assen-Zuid zal het merendeel van de Energietuin worden overgedragen aan onze energiecoöperatie, en worden we na oplevering dus mede-eigenaar. Lokale financiële participatie versterkt het gevoel van betrokkenheid en eigenaarschap. Via AsserEnergie bieden we Assenaren een scherp tarief voor de lokaal opgewekte stroom.

Gezamenlijke inspanningen en lokale participatie

De ontwikkeling van Energietuinen is een gezamenlijke inspanning van de Natuur en Milieufederaties, ondersteund door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het ontwerp en de realisatie van de Energietuin gebeuren in co-creatie met omwonenden, lokale bewonersinitiatieven en onze energiecoöperatie. Op deze manier wordt de Energietuin niet alleen vóór, maar ook dóór Assenaren gerealiseerd!

Samen op weg naar een groenere toekomst

Samen met Windunie en de Natuur en Milieufederatie Drenthe zetten we ons vol enthousiasme in voor een duurzame en inspirerende toekomst in de gemeente Assen. Doe ook mee en neem actie voor een groenere wereld!

Meer nieuws

Energietuin Assen-Zuid verwelkomt Werktafel RES Drenthe

Op 25 januari kreeg de Energietuin Assen-Zuid bezoek van de Werktafel Regionale Energie Strategie (RES) Drenthe. Dit bezoek markeert een belangrijk moment in de voortgang van natuur-inclusieve energietransitie projecten in Drenthe, met de Energietuin als een...

Lees meer

Vaste terugleverkosten: wat betekent het voor jou?

Veel van onze leden hebben zonnepanelen en dragen daarmee bij aan de energietransitie. De energietransitie brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers. Zo ook voor ons energiebedrijf Energie VanOns: vanaf 1 maart 2024 introduceren zij vaste...

Lees meer

Leer en ontdek: Duurzaamheidsfestival 27 januari

Op zaterdag 27 januari 2024, tussen 10:00 en 15:00 uur, vindt het Duurzaamheidsfestival plaats in Het Lichtpunt aan De Boomgaard 7 in Assen. Dit evenement, georganiseerd door Solidair Groningen & Drenthe samen met studenten van de Hanzehogeschool, is educatief en...

Lees meer