Energietuin Assen-Zuid verwelkomt Werktafel RES Drenthe

5 feb, 2024

Op 25 januari kreeg de Energietuin Assen-Zuid bezoek van de Werktafel Regionale Energie Strategie (RES) Drenthe. Dit bezoek markeert een belangrijk moment in de voortgang van natuur-inclusieve energietransitie projecten in Drenthe, met de Energietuin als een praktijkvoorbeeld van de uitdagingen en oplossingen binnen deze transitie.

Goed bezochte bijeenkomst

De bijeenkomst trok ruim 20 deelnemers, waaronder beleidsmedewerkers, de NP RES Noord Nederland en vertegenwoordigers van Tennet, Enexis, Rendo, en De Drentse Kei. Deze diversiteit aan deelnemers benadrukt het brede belang van de Energietuin en de rol die het speelt in de energietransitie van Drenthe.

Van theorie naar praktijk

Na een inleidende sessie in het provinciehuis, waarbij de fundamenten van Energietuinen werden toegelicht, leidde Jeroen Ohm van Windunie de groep rond door de Energietuin. De deelnemers kregen niet alleen technische informatie, maar ook inzichten in de ecologische inrichting en de coöperatieve benadering van het project.

De Energietuin als levend voorbeeld

De interactieve rondleiding onderstreepte het belang van lokale betrokkenheid en eigenaarschap in energieprojecten. De Energietuin Assen-Zuid diende als een concreet voorbeeld om de theorieën en discussies over de energietransitie te illustreren.

Vervolgacties en doorlopende casus

De excursie resulteerde in de identificatie van vervolgacties, waaronder de organisatie van een masterclass en aandacht voor het kwaliteitsbudget. De Energietuin Assen-Zuid blijft een actuele casus voor professionals in de energietransitie.

Over de Energietuin Assen-Zuid

Ontwikkeld door de Natuur en Milieufederatie Drenthe, AsserEnergie, en Windunie, wordt de Energietuin Assen-Zuid een bron van duurzame energie voor circa 6.000 huishoudens in Assen. Het project benadrukt de waarde van natuur, recreatie, en educatie, en onderstreept het concept van Energietuinen als een innovatieve benadering voor duurzame energieopwekking.

Meedoen en meer informatie is te vinden op asserenergie.nl/energietuin.

Meer nieuws

Vanderveen 2 in bedrijf

Dinsdag 9 juli is ons zon-op-dak project aangesloten op het elektriciteitsnet. Door weersomstandigheden is dit iets later dan gepland. De installatie levert nu stroom aan Energie VanOns. De gemiddelde jaarproductie is naar verwachting 58.500 kWh. Meedoen Ben je...

Lees meer

De Energietuin levert eerste stroom!

Op dinsdag 18 juni is Energietuin Assen-Zuid aangesloten op het elektriciteitsnet door de netbeheerder. Vanaf dat moment produceert de Energietuin duurzame stroom! In de komende weken wordt er per perceel stapsgewijs gestart met het opwekken van elektriciteit. Het...

Lees meer