Energietuin Assen-Zuid verwelkomt Werktafel RES Drenthe

feb 5, 2024

Op 25 januari kreeg de Energietuin Assen-Zuid bezoek van de Werktafel Regionale Energie Strategie (RES) Drenthe. Dit bezoek markeert een belangrijk moment in de voortgang van natuur-inclusieve energietransitie projecten in Drenthe, met de Energietuin als een praktijkvoorbeeld van de uitdagingen en oplossingen binnen deze transitie.

Goed bezochte bijeenkomst

De bijeenkomst trok ruim 20 deelnemers, waaronder beleidsmedewerkers, de NP RES Noord Nederland en vertegenwoordigers van Tennet, Enexis, Rendo, en De Drentse Kei. Deze diversiteit aan deelnemers benadrukt het brede belang van de Energietuin en de rol die het speelt in de energietransitie van Drenthe.

Van theorie naar praktijk

Na een inleidende sessie in het provinciehuis, waarbij de fundamenten van Energietuinen werden toegelicht, leidde Jeroen Ohm van Windunie de groep rond door de Energietuin. De deelnemers kregen niet alleen technische informatie, maar ook inzichten in de ecologische inrichting en de coöperatieve benadering van het project.

De Energietuin als levend voorbeeld

De interactieve rondleiding onderstreepte het belang van lokale betrokkenheid en eigenaarschap in energieprojecten. De Energietuin Assen-Zuid diende als een concreet voorbeeld om de theorieën en discussies over de energietransitie te illustreren.

Vervolgacties en doorlopende casus

De excursie resulteerde in de identificatie van vervolgacties, waaronder de organisatie van een masterclass en aandacht voor het kwaliteitsbudget. De Energietuin Assen-Zuid blijft een actuele casus voor professionals in de energietransitie.

Over de Energietuin Assen-Zuid

Ontwikkeld door de Natuur en Milieufederatie Drenthe, AsserEnergie, en Windunie, wordt de Energietuin Assen-Zuid een bron van duurzame energie voor circa 6.000 huishoudens in Assen. Het project benadrukt de waarde van natuur, recreatie, en educatie, en onderstreept het concept van Energietuinen als een innovatieve benadering voor duurzame energieopwekking.

Meedoen en meer informatie is te vinden op asserenergie.nl/energietuin.

Meer nieuws

Vaste terugleverkosten: wat betekent het voor jou?

Veel van onze leden hebben zonnepanelen en dragen daarmee bij aan de energietransitie. De energietransitie brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers. Zo ook voor ons energiebedrijf Energie VanOns: vanaf 1 maart 2024 introduceren zij vaste...

Lees meer

Leer en ontdek: Duurzaamheidsfestival 27 januari

Op zaterdag 27 januari 2024, tussen 10:00 en 15:00 uur, vindt het Duurzaamheidsfestival plaats in Het Lichtpunt aan De Boomgaard 7 in Assen. Dit evenement, georganiseerd door Solidair Groningen & Drenthe samen met studenten van de Hanzehogeschool, is educatief en...

Lees meer

Samen sterk tegen energiearmoede in Assen

Woon je in Assen en merk je dat je huis koud en moeilijk warm te houden is? Of ken je iemand die hiermee worstelt? Energiearmoede is een serieus probleem in ons land, en in Assen zijn we vastbesloten hier iets aan te doen. Yang Soo Kloosterhof, adviseur...

Lees meer