Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de Energietuin van Assen-Zuid.

Waarom een energietuin?

Grootschalige opwek van duurzame energie met zon en wind is nodig om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Het idee van de Energietuin is dat dit niet ten koste hoeft te gaan van landschap en natuur.

Waar komt de Energietuin?

De Energietuin komt ten zuiden van Assen, tussen de spoorlijn Zwolle-Assen en de weg Assen-Hooghalen. Een kleinschalig landschap dat is aangekocht als bedrijventerrein en nu wordt gepacht door agrariërs.

Wat is een Energietuin?

In een Energietuin wordt op duurzame wijze hernieuwbare energie opgewekt, natuur ontwikkeld en er is ruimte voor recreatie en beleving. Bezoekers kunnen informatie krijgen en leren over duurzame energie en natuur. De omgeving wordt nauw betrokken bij de ontwikkeling van een Energietuin, zodat de lokale gemeenschap kan meedenken, meedoen en mede-eigenaar kan zijn.

Wie ontwikkelt de Energietuin?

De Energietuin is een concept van de Natuur- en Milieufederatie. Energietuin Assen-Zuid is een van de eerste in Nederland en wordt ontwikkeld door lokale cooperatie AsserEnergie en landelijke cooperatie Windunie, in samenwerking met Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Wageningen University & Research.

Hoe komt de Energietuin eruit te zien?

In een gebied van zo’n 50 hectare groot wordt 19 hectare belegd met circa 37.000 zonnepanelen. Hiermee wordt duurzame energie opgewekt voor meer dan 6.000 huishoudens. Verder bestaat de Energietuin uit een aantal ‘kamers’ in het landschap met elk een eigen karakter en een ander type beplanting.

Bekijk hier het voorlopig ontwerp

Waarom dit mooie gebied inrichten als zonneveld, terwijl er nog zo veel daken onbenut zijn?

In Nederland hebben we afspraken gemaakt over de hoeveelheid elektriciteit die we opwekken met zon en wind. Daarvoor is zon op dak én op land nodig.

Hoe zit het met de lichtschittering van de zonnepanelen?

Het zonneveld bestaat uit zo’n 37.000 zonnepanelen en een aantal transformators. Zonnepanelen zijn tegenwoordig zo effectief dat alle zonne-energie wordt opgenomen. Van weerspiegeling is geen sprake.

Maken de transformators geluid?

Het geluid van de transformators is 51 decibel als je ernaast staat (30 cm. afstand). Dat is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een regenbui. Elke 30 cm. verder neemt het geluidsniveau met 6 decibel af.

Hoeveel tijd kost het om de transformatorhuisjes te laten begroeien?

De transformatorhuisjes worden met Hedera aangeplant. Het duurt 2 tot 3 jaar voordat het groen is.

Kun je als particulier nog wel je zonnestroom kwijt als dit zonneveld ook gaat leveren?

Ja, het zonneveld krijgt een aparte kabel.

Is het gewaarborgd dat op kavel 5 geen bedrijven komen?

Hier komen geen bedrijven. De gemeente wil bedrijven aan de noordkant van Assen een plek te geven.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Energietuin?

Dat kan door deze website regelmatig te bezoeken. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.  

Op kavel 6 komen schapen. Is dit voldoende wolfbestendig?

Ja, het hek om het zonneveld wordt 1.80 hoog. Wel is de aansluiting aan de onderkant nog een aandachtspunt, dit wordt voor de zekerheid nog gecheckt.

Stap nu over op 100% lokale stroom

Bereken jouw maandbedrag. Of laat het door ons vrijblijvend berekenen. Wij helpen je bij de overstap.

 

Bereken jouw maandbedrag